Pod takim tytułem odbyły się w I Liceum Ogólnokształcącym w Kędzierzynie-Koźlu warsztaty na lekcjach biologii. W podróż po świecie czekolady zabrała nas przewodniczka – Natalia Ignacek, mistrz branży czekoladowej, blogerka i dziennikarka kulinarna.
Opowieść o czekoladzie zaczyna się 3000 lat temu w Ameryce Środkowej. Czekoladę spożywano rytualnie podczas świąt, a wojownicy wypijali ją przed walką.
Jak wtedy smakowała? Większość z nas doznała szoku, gdyż ziarno kakaowca
do najsłodszych nie należy. Jednak z chemicznego punktu widzenia to super żywność. Jest bogata w magnez, cynk, witaminy z grupy B, tryptofan, fenyloetyloaminę i teobrominę. Ma też swoje minusy – może uczulać i uzależniać. Dlatego, jak mawiał Arystoteles, jedzmy wszystko z umiarem. Nawet czekoladę! Uczniowie klasy Icp